Νεογιλά Δόντια

Τα πρώτα δόντια του παιδιού όνομα ονομάζονται νεογιλά. Είναι σχηματισμένα μερικώς μέσα στην άνω και κάτω γνάθο κατά τη γέννηση του παιδιού. Είναι σημαντικά στη ζωή μας γιατί κάτω από αυτά σχηματίζονται τα μόνιμα δόντια. Μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του παιδιού περίπου αρχίζουν να εμφανίζονται και ολοκληρώνονται όταν το παιδί είναι περίπου 2,5 χρονών. Πρώτα συνήθως εμφανίζονται τα κάτω δόντια και μετά τα άνω.

Μόνιμα Δόντια

Πίσω από τον τελευταίο νεογιλό γύρω στα 6 χρόνια του παιδιού εμφανίζεται το 1ο μόνιμο δόντι ο πρώτος γομφίος και μέχρι τα 13 χρόνια περίπου εμφανίζονται τα 28 από τα 32 μόνιμα δόντια. Τα τελευταία δόντια (φρονιμίτες) εμφανίζονται στα 17-23 χρόνια.

Τα παιδικά δόντια είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη τερηδόνας (χαλασμάτων) από τη στιγμή που εμφανίζονται στο στόμα.

Η στοματική φροντίδα θα πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, και τα ούλα τους, θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα καθαρό, υγρό πανί ή υγρή γάζα μετά από κάθε τάισμα. Από ηλικία 4 μέχρι 12 μηνών, τα μπροστινά δόντια της άνω και κάτω γνάθου αρχίζουνε να εμφανίζονται. Μπορείτε να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας από τη στιγμή της εμφάνισής τους. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό ή το μικρό παιδί σας να κοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα εάν αυτό περιέχει γάλα, χυμούς φρούτων, κλπ., διότι αυτά περιέχουν σακχαρώδεις ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνες. Το νερό βρύσης είναι το μόνο αποδεκτό υγρό για να το παιδί σας όταν πρόκειται να κοιμηθεί. Η πιπίλα επικαλυμμένη με οποιαδήποτε ζαχαρούχα ουσία είναι επίσης πιθανόν να προκαλέσει τερηδόνα.

Γιατί τα παιδικά δόντια (νεογιλά) είναι τόσο σημαντικά;
Τα παιδικά δόντια «κρατάνε» το χώρο των μόνιμων δοντιών που αρχίζουν και εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 6.Τα δόντια,τα ούλα και η γλώσσα του μωρού σας δεν είναι μόνο σημαντικά για το φαγητό αλλά και για την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των γνάθων του παιδιού σας και μετέπειτα για τα δόντια των ενηλίκων. Σημειώστε ακόμα ότι τα δόντια του μωρού είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο που βοηθά στην ικανότητα μάθησης και στην τέλεια ομιλία.

Τι μπορώ να κάνω εάν έχω δυσκολίες στον καθαρισμό του στόματος του μωρού μου;
Εάν το μωρό σας δεν θέλει να ανοίξει το στόμα του, τοποθετήστε το δάχτυλό σας κοντά στο στόμα του, και σταδιακά θα ανοίξει, γιατί νομίζουν ότι προσπαθείτε να το ταΐσετε. Ακόμη και αν το μωρό σας προσπαθεί να δαγκώσει το δάχτυλό σας, να είστε υπομονετικοί, συνεχίζουμε να προσπαθούμε, και σύντομα θα ανοίξει το στόμα του και πάλι. Στην περίπτωση που ένα ή περισσότερα έλκη βρίσκεται στο στόμα του μωρού σας, καθαρίζουμε απλά γύρω από το έλκος μέχρι να επουλωθεί (συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα). Προσπαθήστε το παιδί σας να συνηθίσει στον τακτικό καθαρισμό του στόματός του και να πηγαίνει για ύπνο πάντα με ένα καθαρό στόμα.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Το πρώτο check-up πρέπει να γίνεται περίπου στην ηλικία των 2 χρόνων. Στη συνέχεια πρέπει να παρακολουθείται κάθε 6-12 μήνες. Το καλύτερο είναι εάν στην πρώτη εμπειρία του παιδιού σας να μη χρειάζονται επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες. Να γίνεται δηλαδή μία βόλτα στην οδοντιατρική καρέκλα ώστε η επίσκεψή του παιδιού σας να είναι ευχάριστη και όχι «απειλητική». Η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει την καταμέτρηση των δοντιών. Θυμηθείτε, η έγκαιρη οδοντιατρική επίσκεψη βοηθά να οικοδομηθεί μια καλή σχέση εμπιστοσύνης και άνεσης ανάμεσα στο παιδί σας και τον οδοντίατρο. Ποτέ δεν πρέπει να γίνεται η χρήση της λέξης οδοντίατρος ως απειλή για τη μη φροντίδα των δοντιών τους.